BABİL'İN EN ZENGİN ADAMI - : GEORGE S. CLASON

 



 

BABİL’İN EN ZENGİN ADAMI

 

Önsözden;  Babil geçmiş zamanların dünyadaki en zengin kentiydi, çünkü oranın yurttaşları kendi zamanlarının en zengin insanlarıydılar. Paranın değerini biliyorlardı. Para kazanmak, parayı biriktirmek ve paradan para kazanmak için finansal ilkeler geliştirmişlerdi. Herkesin istediği şeyi onlar kendileri için sağladılar. Gelecek için gelir... G. S. C.

Kitap iki fakir arkadaşın neden fakir olduklarını sorgulayarak başlıyor.

"Gerçek bu, Kobbi, düşüncesi bile kötü olsa da. Yıllar boyunca köleler gibi yaşamak istemiyoruz. Çalış, çalış, çalış! Hiçbir yere varmıyoruz." "Ötekilerin altına nasıl sahip olduklarını araştırıp onlar gibi yapamaz mıyız?" "Belki bilenlere sorarsak öğrenebileceğimiz bilmediğimiz bir sırları vardır," diye onayladı Bansir düşünceli düşünceli.

Kobbi yolda gelirken gördüğü Babil’in en zengin adamı olan arkadaşı Arkd’dan bahseder. O çok zengin olmasına rağmen çok da iyi bir insan ve hatta eli açık çömert birisidir. İki arkadaş Arkad’ın yanına gidip ondan nasıl zengin olacağını öğrenmeye giderler. Arkad onlara nasıl zengin olunduğunu anlatır.

Arkad, tablet yazıcısı olarak işe başlar. Bir gün bir adam gelir ve ertesi güne yetiştirilmesi için tablet yazdırır. Arkad ne kadar uğraşsa da ertesi güne yetiştiremez. Adam geldiğinde ona “Bana zenginliğin formülünü söyle bu tabletleri yarın sabah gün doğmadan hazır ederim” der. Adamla anlaşırlar ve sabaha kadar tabletlerin yazımını bitirir. Ve adam tabletleri almaya geldiğinde bu sırrı Arkad’a verir.

(Kitabın okunması ve faydalanılması için bu kısmı yazmayacağım)

“Dört yıl boyunca kazandığım paranın onda birini biriktirerek kararlılığımı göstermedim mi? Balıkların alışkanlıklarını, yıllar boyunca, rüzgârın her değişmesinde ağını nereye atacağını öğrenecek kadar gözlemleyen bir balıkçıya şanslı diyebilir misiniz? Şans hazır olmadıklarını düşündüğü kişiler için zaman harcamayacak kadar gururlu bir tanrıçadır.”

Arkad’ın arkadaşlarına verdiği bu sırrın temeli şu; Paranızın onda birini geleceğinize verin. O para çalışsın ve o paranın çocukları da çalışsın. Kurallara uyun ve asla taviz vermeyin.

 

 

 

CILIZ BİR KESE İÇİN YEDİ ÇARE

Kral, Babil’in bütün halkının zengin olmasını ister. Vezire, Babil’in ne zengin adamını getirmesini söyler. Vezir Arkad ile birlikte gelir. Kral, Arkad’a nasıl zengin olduğunu kendisi için halkına da öğretmesini söyler. Arkad memnuniyetle kabul eder. Öğrenme tapınağında 100 kişilik bir gruba 7 altın kuralı öğretmeye başlar.

İYİ ŞANS TANRIÇASIYLA TANIŞIN

Şanssız insan yoktur; fırsatları değerlendirememiş üşengeç insan vardır. Şayet siz şanslı olmak istiyorsanız girişimci ve fırsatları değerlendiren birisi olmalısınız.

ALTININ BEŞ YASASI

Altın insanın hizmetçisidir. Yeter ki ona “altının beş yasası” ile yaklaşın.

BABİLİ’İN ALTIN TEFECİSİ

Babil’in zengin ve bir o kadar da akıllı tefecisinin muhteşem öğüdü yer alıyor. Bu öğüde göre; en önemli husus “Biraz dikkat, büyük pişmanlıklardan yeğdir” ve borç verdiğin kişinin ya borcu altına girersin ya da o senden, sen ondan kazanırsın.

BABİL’İN DUVARLARI

BABİL’İN KERVAN TACİRİ

“Kararlılık varsa bir yol bulunur”

 

SONUÇ

Binlerce yıl önce yaşamış bir medeniyet olan Baillerden, milenyum çağına gelinen şu döneme kadar insanlığın ortak derdinin zenginlik olduğunu öğrendik.  Arkeologların bulduğu kil tabletlerden elektronik tabletlere geldiğimiz çağ arasında aslında çok da bir fark olmadığını gördük.  Aradaki tek farkın ise; para yönetiminin neticeleri sonucu değişen hayatların olduğudur. Bu muhteşem eserle Babil medeniyetinin o zengin ve zeki toplumunu tanıma fırsatı da bulmuş olduk.

Gerek tabletleri çeviren arkeologların hayatının değişmesi gibi gerekse Arkad, Dabasir gibi tacirlerin hayatlarının değişmesi gibi ortaya çıkan sonucu hayatım(ız)da uygulama kararı oldu. Buna göre; eline ne kadar para geçerse geçsin. Onda birini yada yüzde onunu sana kazanç ağlayacak bir yatırımda biriktir. Böylelikle o paralar ve onların çocukları sana çalışacaktır.

Para yöenetimi ve hayata karşı azim ve inançla başarmanın kitabı olarak gördüğüm bu güzel eseri herkesin okumasını tavsiye ediyorum.

Son olarak çevirinin ve editörlüğün vasat olması sizi zorlasa da öze bakmak, özü görmek geektiğini söylemek isterim.

ŞİFRE: 10’DA 1


Kitabın Adı          : BABİL’İN EN ZENGİN ADAMI

Yazarı                 : George S. Clason

Çeviri                  : İnci ALTIN

Yayınevi             : GOA Basım/2005/133 sayfa


Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu