GÖLGE KRALLIĞI - VİLDAN ÇELİK

GÖLGE KRALLIĞI

GÖLGE KRALLIĞI

Fantastik ve macera roman türünde kaleme alınan Gölge Krallığı Vildan Çelik'in yazdığı sürükleyici bir eserdir. Sürükleyici olarak itham etmemin nedeni elbette başarılı anlatımı, olayları tasvir yeteneği ve en önemlisi de sahneleme ve olay örgüsünün net olmasından dolayıdır. Gölge Krallığı birçok macera roman türünden daha hareketli bir anlatıma ve yine birçok fantastik eserlere göre ciddi bir kurgu çalışmasına sahiptir.

Eser içeriği sizi bir harita ile karşılıyor. Kitabı okumaya başlamadan önce bu haritayı incelemeniz olayların gerçekleştiği coğrafyayı tanımanıza imkânsağlayacaktır. Bu sayede Gölge Krallığının ve diğer ülkelerin konumunu zihninizde canlandırmanıza yardımcı olacaktır.

Kitabın içerik ve anlatım bakımından büyük bir emek ve ciddi bir çalışma sonucu ortaya çıktığını daha kitaba başlamadan anlayabiliyorsunuz. Yayınevinin de aynı ciddiyet ve kaliteli baskısı ile yazarı desteklediği göz önündedir. Yalnız itiraf etmem gerekiyor ki; editör çalışması sık hatalardan dolayı göz ardı edilmiş gibi gözüküyor. Yazar hata yapabilir, editör de yapabilir. En büyük yayınevlerinin ciddi editörlerle çalıştığını ve o editörlerin de gözünden birşeyler kaçtığını çok defa görmüşümdür. Bunlar doğaldır. Bir iki harfi abartacak, editörü küçümseyecek zihniyetlerin olduğunun farkındayım. Bu tür ithamlara çok defa rastladım. Mesela zat, hayatında üç beş kitap okumuş, heveslenip kitap yazmış ve yazdığı kitabın içeriğinin facia olduğunu dahi bilmemesine rağmen birkaç harf hatasından dolayı editörlere olmadık laflar sayanları dahi gördüm. Fakat ben bu bilincin çok iyi farkında olan birisi olarak öyle bir iki harfin peşinden koşacak değilim. Ciddi hataların olduğunu da ima etmiyorum fakat bir kaç kopuk kelimeler, anlam bütünlüğünü bozan ikincil anlam kelimeler ve -yazarın dikkatinden kaçmış olsa bile- editörün uyarması gereken sorunlar olduğunu da söylemeliyim. 

400 sayfalık fantastik bir eserin konu bütünlüğünün sağlanması elbette kolay değildir fakat Gölge Krallığı baştan sona olay örgüsünden karakterlere kadar bir bağlam ve bütünlük halindedir. 

Gölge krallığı sadece insanlarla gölgelerin geçmişten gelen bir savaşını değil aynı zamanda akıl ile vicdanın, iyi ile kötünün de savaşını anlatmaktadır. Toplam 20 bölümden oluşan eserin ana temasının “Mutlak iyilik, mutlak kötülük yoktur”  olduğunu söyleyebiliriz. Bu da şu demek oluyor; Birileri için kötü olan bir başkası için iyi olabilir… Zira eserin sonunda yer alan Stephan’ın  sözleri bu konuda en önemli ifade diyebilirim:

“Gölge kral olduğunu duyduğumda ben bile nefretime hâkim olamadım. Seni tanımayan ve gerçekte olanları bilmeyen bu insanları nasıl durdurmayı düşünüyorsun? Onların fikirlerini nasıl değiştirmeyi düşünüyorsun? Sana mı inanacaklar, yoksa yüzyıldır inandıkları, dedelerinden babalarından öğrendikleri şeylere mi? Elbette sana inanmayacaklar hatta seni dinlemeyecekler. Onlar kutsal bir savaş uğruna yola çıkmış, kutsal olarak inandıkları şey kötülüğü yok etmek. Onlar için kötülüğün kaynağı sensin Solomon, anlıyor musun? Kötü olan ve kötülüğü güçlendirecek olan sensin.”

 

İçerikten

“Gurur, bir insanın korkusunu gölgeleyemez ancak kendisini kandırmasına sebep olur. “

 

“İyi ya da kötü olmak insanın kendi elindedir. Bu soydan alakasız bir seçimdir. “

 

Arka Kapak

 

İnsanların Gölgelerden nefret etmelerinin en büyük sebebi kendilerinden akıl almaz derecede güçlü olmalarıydı. Oysa Gölgeler insanlara yardım için gönderilmiş iradesiz varlıklardı. Kötülük, iyilik, ihanet, kin, nefret gibi duyguları taşımaz, bağlı bulundukları Gölge krala itaat eder, o ne isterse onu yapardı. “Gölgeler” demek güç demekti. Yeryüzünde bağlı oldukları tek irade, yüzyıllar önce insanlığı iyiliğe çağırmak için gönderilen elçi ve onun geride bıraktığı safkan soyuydu. 

Gölgeler çok eski zamanlarda yeryüzünde kendi hallerinde yaşardı. Var oldukları insanlar tarafından bilinmezdi. Zaman geçtikçe insanlar öylesine doğruluktan sapmış ve O kadar kötüleşmişti ki kâinatın sahibi onlara uyarıda bulunması için bir elçi gönderdi. Yeryüzünde itaat ettikleri ilk elçinin adı, Solomon'du. Ve Solomon'a yardım etmesi için Gölgeleri görevlendirdi. O günden sonra “gölgeler” ve insanlar arasındaki yaşam ve bitmek bilmeyen savaş başladı. 

 

Aksakallı, Albus, İllias, Farel, Leo, Trio, Hazel, Semi, Alexander, George, Hector, Kırmızı, Tursol ve daha nice iyi insan kötülüğe karşı açtıkları bu savaşta galip geleceklerine inanıyorlardı. Kötülük durdurulmazsa iyilik ve iyiliğe dair her şey yok olacaktı! 

 

KİTAP ADI        : GÖLGE KRALLIĞI

YAZARI             : VİLDAN ÇELİK

YAYINEVİ          : PLATFORM KÜLTÜR SANAT/2021/401 SAYFA

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu