Yoksullar Nasıl Ölür? - George Orwell

 

george orwell

George Orwell’ın “Yoksullar Nasıl Ölür?” isimli eseri incecik bir kitap, 64 sayfa. (Kısaltılmış ve sadeleştirilmiş olarak 64 sayfa. Orijinalde 154 sayfadır ve kitap adı Yoksulların ölümü'dür.) Bu kitabı okuyunca aklıma dünyanın en kısa öyküsü gelmişti “Satılık bebek ayakkabıları. Hiç kullanılmadı” İşte bu denli kısa ve bu denli derindi.

1929 Mart ayında hastaneye yatmak zorunda kalan yazarın o dönemin sağlık koşullarını ve hastaların durumunu gözlemlediği bu eserde orta Avrupa çağının ne kadar içler acısı olduğunu da “Gerçekleri görmeyecek kadar uygarlaştık” sözleri ile gözler önüne seriyor.

Elbette derin bir analize girecek olursak aklımıza hemen Doktor Tarık Nusret’in gelmesi kaçınılmaz olacaktır; Çanakkale savaşında morfin bulunamıyor savaşın en şiddetli zamanında sürekli parçalanan askerler getiriliyor ama o morfini mümkün olduğunca ihtiyatlı kullanmaya çalışıyordu. İşte tam o sırada bir yaralı asker daha getirilmiş ve asker “Baba beni kurtar” diye yalvarıyordu. Doktor Nusret bir morfine bir yaralı askere bakmış ve gözyaşları içinde askeri morfin kullanılmayacak derecede kötü olanların çadırına göndertmişti. O asker Doktor Tarık Nusret’in oğluydu…

Şimdi şanlı tarihimize bakıp bir de George Orwell’in bu kitabını okuyup “Avrupa Medeniyeti”nden söz edilebilir mi? Elbette hayır… Yoksulların ıstırap içinde Paris gibi bir yerde pislik ve hastalıklar içinde ölmeleri ancak Orwell’ın gerçekleri gün yüzüne çıkaran cesareti ile okunabilirdi.




Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu